Organisk-kemisk nomenklatur

IUPAC udgav ved årsskiftet 2013-2014 en meget omfattende ny udgave af The Blue Book, organisationens anbefalinger inden for organisk-kemisk nomenklatur. Den er endnu ikke lettilgængelig i elektronisk form og er desuden plaget af en del fejl og inkonsistenser, som til tider gør det vanskeligt at afgøre, hvad man bør anbefale at overføre til dansk. Under alle omstændigheder vil det tage en rum tid, før udvalget har haft tid til at revidere samtlige navne i ordlisten, som berøres af de nye regler. Man kan derfor observere forskelle, hvis man benytter tegne/navngivningssoftware, der allerede har implementeret nogle af de nye regler. De nuværende navne må dog gennemgående anses for absolut acceptable i den nærmeste fremtid.

IUPAC har i mellemtiden nu (i 2020) udgivet en kort vejledning i organisk-kemisk nomenklatur (4 sider), baseret på Blue Book, som er blevet oversat til dansk og kan ses her.

Det har voldt Nomenklaturudvalget lidt kvaler at producere en helt tilfredsstillende PDF-fil af dokumentet. Brugere, der har problemer med teksten eller figuren, bedes henvende sig til udvalget (ved at skrive til editor@kemisknomenklatur.dk).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.